День захисника України: події і свята 14 жовтня

14 Жовтня 2018, 09:05
4769

День захисника України – свято, що відзначається в Україні 14 жовтня у день святої Покрови Пресвятої Богородиці водночас з Днем українського козацтва.

Свято встановлене 14 жовтня 2014 р. указом Президента України Петра Порошенка з метою вшанування мужності та героїзму захисників незалежності й територіальної цілісності України, військових традицій і звитяг Українського народу, сприяння подальшому зміцненню патріотичного духу в суспільстві та на підтримку ініціативи громадськості.

Цим же указом скасовано указ Президента України Леоніда Кучми 1999 р., яким встановлювалося свято – День захисника Вітчизни, що відзначалося щорічно 23 лютого.

14 жовтня День ангела відзначають Михайло, Георгій, Віра, Олексій, Петро, Роман, Олександр, Микола, Іван.

Повір`я

Наші предки Богородицю вважали покровителькою землеробства. З цієї причини присвячене їй свято поступово замінило давньослов’янські святкування на честь закінчення робіт в полі і завершення збирання овочів і фруктів. До 14 жовтня закінчували прибирання хліба – останні снопи вивозили і складалися в стодолі чи клуні.

У цей період йшла активна підготовка до майбутньої зими. Чоловіки заготовляли дрова і утеплювали будинки, а жінки пряли, шили і ткали. У народі говорили: «Чини шубу до Покрова – інакше тепла не буде», «Захопи до Покрова тепла». Худобу в останній раз випускали в поле. Її годували сіном з останнього снопа нинішніх жнив. Покров – останній день збору грибів: рижиків і грон.

З Покрова дня починалася весільна пора. Дівчата, які мріяли скоріше вийти заміж, з самого ранку йшли до церкви і ставили святкову свічку. За легендою, хто раніше свічку поставить, той і заміж раніше вийде. Зверталися до Богородиці дівчата з такими словами: «Ти, Покров-Богородиця, покрій мене своєю нетлінною пеленою – йти на чужу сторону». Раніше з непокритою головою могли ходити тільки дівчата, для заміжньої дами це вважалося великим гріхом. І сьогодні під час вінчання наречена стоїть покрита фатою.

Прикмети

  • Якщо журавлі до цього дня відлетіли в теплі краї, то зима буде рання і холодна.
  • Якщо до Покрову береза і дуб повністю листя скинули, зима буде теплою.
  • До Покрови – осінь, після Покрова – зима наступає.
  • Покров землю покриває – де листом, а де першим сніжком.
  • Якщо білка до 14 жовтня вилиняла, то зима буде хорошою.
  • Батюшка Покров хати не натопиться без дров.

Цей день в історії

1942 – Офіційна дата народження Української Повстанської Армії, сформованої протягом 1942 року із розрізнених повстанських загонів бандерівського крила ОУН.

1943 – вигнання нацистських окупантів з м. Запоріжжя.

1970 – у Гаазі прийнято Міжнародну конвенцію про боротьбу з незаконним захопленням повітряних суден, яка набула чинності рівно через рік

2006 – керівництвом Академії сухопутних військ ім. Гетьмана Петра Сагайдачного прийнято в цей день відзначати день видового військового навчального закладу Сухопутних військ.

Коментар
25/04/2024 Четвер
25.04.2024