День Фоми: події і свята 19 жовтня

19 Жовтня 2018, 08:55
867

Майже в середині місяця, 19 жовтня, православні християни відзначають день пам'яті апостола Фоми, того самого, якого прийнято називати «невіруючим». У народі це свято ще називають Фомін день.

Саме сьогодні наші предки підводили підсумки року: закінчували підрахунок накопичених в коморах запасів, а ще намагалися за прикметами вгадати, якою буде зима.

19 жовтня День ангела відзначають Іван, Никанор, Макар, Архип.

Повір`я

Погляди Фоми на життя були дуже близькі селянам, він умів цінувати працю і берегти добро, яке добували цією працею. Тому в народі вірили, що Фома заохочує запасливість і ощадливість, назвали його «велика крома». У цей день якраз підбивали підсумки року і дивилися скільки всього залишилося в коморах, скринях, комірках і льохах на зиму. Якщо все було повним, то говорили: «Радий Фома, що крома велика». І в подяку за наставництво і мудрість, ставили свічку в церкві і молилися святому. Фома ломить засіки – все бери задарма.

Також люди вірили, що сьогодні потрібно віддати окраєць пшеничного короваю, першого випеченого за день, або новонародженому в цей день, або ж тому, у кого слабке здоров'я. За повір'ям, хворий незабаром одужає.

Прикмети

  • Якщо стоїть безвітряна погода – чекай похолодання.
  • Якщо дим волочиться, то незабаром буде негода.
  • Прилетіли північні птахи – чекай ранніх холодів.
  • На Фому окраєць хлібна тому, хто здоров'ям слабкий.
  • Фома ломить засіки, все бери задарма.

Цей день в історії

1453 – капітуляція англійців у Бордо. Кінець Столітньої війни між Англією й Францією.

1466 – укладено Торунський мир, що завершив Тринадцятилітню війну між Тевтонським орденом і Польським королівством. До Польщі відійшла західна частина володінь ордену, який визнав себе васалом польського короля, а новою столицею ордена після втрати Мальборка став Кенігсберг.

1781 – англійці після тритижневих боїв здали американцям Йорктаун (Вірджинія). Остання битва Війни за незалежність США

1812 – французькі війська Наполеона Бонапарта залишили Москву. Російський корпус під командуванням Петра Вітгенштейна відбив у французів Полоцьк, узявши в полон 4,5 тисячі солдатів супротивника.

Коментар
25/04/2024 Четвер
25.04.2024