Незрадлива душа рідного села

26 Січня 2020, 14:55
Валентина Сергіївна Хоменко 1920
Валентина Сергіївна Хоменко

Свій день жителька села Коловерти Валентина Хоменко починає, як і сотні сільських жінок, удосвітка крутячись на обійсті та біля плити… А потім біжить на роботу. Працює уже більше сорока років, і кожен на селі знає, наскільки бездоганно виконує вона свою роботу.

Саме навчанню і вихованню дітей присвятила Валентина Хоменко, директор Коловертівського навчально-виховного комплексу «Загальноосвітня школа І-ІІ ступенів – дошкільний навчальний заклад», своє життя і творчу працю.

Добре пам’ятає жінка той вересневий ранок, коли з тривогою у серці переступила поріг рідної школи, де пройшло її дитинство, де і сама здобувала знання. Привітно, з вірою у молодяче завзяття зустріли її нещодавні вчителі, а відтоді – колеги.

«Чи впораюсь? Чи зумію? – вирувало тоді у моїх думках. Та все ж працювала, вчила і вчилася, виховувала дітей», – згадує із посмішкою пані Валентина.

І впоралась, і зуміла. Тепер сама досвідчений педагог, вмілий наставник і керівник, спеціаліст вищої категорії, учитель-методист, «Відмінник освіти України». Сорок шість років педагогічної праці у неї за плечима. З них 15 років працювала старшою піонервожатою, одночасно читала уроки української мови і літератури. Життя тоді кипіло від її бурхливої діяльності: конкурси пісень, танців, хорова самодіяльність школярів, шефство, змагання, новорічні вечори, туристичні походи. За плідну роботу одержала звання «вожата-методист».

Пізніше 14 років працювала на посаді заступника директора з навчально-виховної роботи. Завжди прислухалася до думок колег. З 2001 року – на посаді директора закладу.

Валентина Сергіївна – справжня господиня школи, професіонал своєї справи. За час її керівництва у навчальному закладі відбулося багато позитивних змін не тільки в навчально-виховній діяльності, а й в господарській сфері – школа оновилася, змінила своє обличчя. Свою працю поєднує із обов’язками депутата районної ради, співпрацює з обласними, районними депутатами щодо покращення умов закладу.

А ще Валентина Сергіївна живе не лише роботою: скрізь по життю її супроводжує поезія. Багато років веде літературно-фольклорних гурток «Дивослово». Творчий доробок гуртківців складають збірки віршів, народознавчого матеріалу.

Її учні є призерами та учасниками районних предметних олімпіад та мовно-літературних конкурсів. Директор і сама бере участь у районних конкурсах педагогічної майстерності, конкурсах-ярмарках педагогічних ідей, оглядах-конкурсах художньої самодіяльності. Власну співану поезію «Герою України» Валентина Хоменко присвятила своєму учневі, генерал-майору, учаснику АТО, Герою України, орденоносцю «Золотої Зірки» Ігорю Гордійчуку. За виконання була нагороджена дипломом «Лауреат ІІІ ступеня» в номінації «Авторська співана поезія».

Валентина Сергіївна любить жарти, пісні і танці, у вільний час пише вірші про рідну мову, Україну, синів-патріотів, духовність, життя. У 2012 році поетична творчість педагога увійшла до літературного альманаху «Струни серця» обласної організації профспілки працівників освіти і науки України.

Ця жінка, здається, має усе, аби бути у значно кращих життєвих умовах: гострий розум, тонке відчуття прекрасного, глибоке сприйняття і вміння бачити людей, невтомне працелюбство і бажання творити добро, порядність і силу духу. З таким багатством їй могли б підкоритися значно вищі сходинки життєвого успіху: кар’єра, посади, розкішне життя, широке визнання…

Натомість вона має значно більше, цінніше над матеріальне: високе небо над головою, у глибинах якого таїться набагато коштовніше для серця, ніж гроші; улюблене село, котре не проміняла б ні на що; односельців, що дарують їй філософську мудрість, крихти якої уміло оправляє у слово поетичне.

Коментарі
26 Січня 2020, 20:53
Виправте "полковнику" на "генерал-майор"
Коментар
27/04/2024 Субота
27.04.2024
26.04.2024