На Кореччині знову масово гинуть бджоли

02 Травня 2020, 15:30
2357

Пасічники Кореччини уже вкотре б’ють на сполох – у районі уже кілька років поспіль спостерігається масове отруєння і загибель бджіл. Проте якщо минулими роками спостерігалися поодинокі випадки, то тепер трагедія набирає вражаючих обертів та б’є всі «рекорди».

Збитків зазнали пасічники Світанівської, Стовпинської, Самострілівської, Сапожинської, Користівської сільських рад. Бджолярі вважають, що причиною масового отруєння бджіл став висів сої із подальшим внесенням гербіцидів та пестицидів (можливо, навіть заборонених) місцевою агрофірмою. Із 6 квітня вона почала проводити ці роботи, і вже наступного дня пасічники побачили втрати біля своїх вуликів.


 

Як розповідає Ігор Миколайович Михальський, голова ГО «Спілка пасічників Корецького району», першим повідомив про загибель бджіл Валерій Чиж із Бранова. На пасіку прибула комісія у складі слідчо-оперативної групи Корецького відділення поліції, начальника Управління фітосанітарної безпеки смт Гощі Миколи Матвійчука з представником, начальника відділу Держпродслужби Миколи Величка, Ігоря Михальського, сільського голови Світанку Алли Бури із землевпорядником. Комісія зафіксувала часткову загибель бджіл біля 20 вуликів та льотка, а також відібрала зразки проб мертвих бджіл, зразки ґрунту й насіння сої за 300 м від пасіки. Сталося це 7 квітня.


 

Наступного дня про отруєння бджіл повідомив Олександр Каштан із Сапожина. На місце події також виїхала комісія, до якої долучився сільський голова Петро Кальчук. Тут зафіксували загибель бджіл біля 77 вуликів. За словами Ігоря Михальського, чотири представники місцевої агрофірми на чолі з начальником юридичного відділу перешкоджали членам комісії відбирати зразки, мотивуючи тим, що це приватна територія. Варто нагадати, що пасіка Олександра Анатолійовича страждає не вперше. Минулої весни від отруєння бджіл він зазнав збитків на суму 40 тисяч гривень.


 

Постраждали й інші пасічники: 9 квітня про загибель бджіл повідомив Іван Візичканич із Стовпина, 14 квітня – Василь Кондратюк із Сапожина, 15 квітня – Микола Якименко із Самостріл.  Також втрат зазнали пасіки Миколи Узела і Василя Матвійчука із Городища, Віктора Каштана із Новин,  Юрія Баланчика, Віталія Захленюка, Леоніда Дмитрука, і це не весь перелік постраждалих пасічників. Як розповідає Микола Якименко, на території Самострілівської сільської ради загинули практично всі бджоли, а це близько 50 бджолосімей.

«Мед – це найвідоміший, але, безумовно, не найважливіший продукт бджіл, – пояснює Ігор Михальський. – Бджоли мають важливе значення для збереження біорізноманіття планети і абсолютно необхідні для запилення сільськогосподарських культур, які становлять 35% всієї нашої їжі. Крім того, багато сільськогосподарських культур, що залежать від запилювачів, також є одними з найбагатших на мікроелементи, важливі для здоров'я людини».

За попередніми підрахунками збитки бджолярів краю у середньому становлять по дві тисячі гривень з однієї загиблої бджолосім’ї, проте варто розуміти, що втрат зазнають не тільки пасічники, а й кожен з нас. Як зазначають науковці, бджоли – це індикатор екологічної ситуації в країні, після них будуть страждати і люди. І справа не тільки у споживанні в їжу протруєних зернових. Отруйні речовини потрапляють в землю, а потім в криниці і річки. Тож можемо отримати не лише менше меду, але й набагато менший врожай та вкрай знищену екосистему.  Продовольча та сільськогосподарська організація ООН (ФАО) та інші громадські організації світу заявили: «Майбутнє продовольчої безпеки людства залежить від бджіл!», адже 80% всіх видів рослин запилюються комахами, із них 90% – медоносними бджолами.

Ганна СОЛОНІНКО

Коментар
28/03/2024 Четвер
28.03.2024