З історії корецького радіомовлення

07 Травня 2020, 19:05
Ігор Радковський з Володимиром Литвином 7682
Ігор Радковський з Володимиром Литвином

Міжнародний день радіо уже багато років відзначаємо 7 травня. У Корці теж є професіонали, які віддали значну частину свого життя цій нелегкій справі. Корецьке радіомовлення нерозривно пов’язане з ім’ям Ігоря Семеновича Радковського, який у цій сфері пропрацював 28 років.

Пан Ігор родом із Корця. Закінчив Корецьку СШ №2 (нині Новокорецька ЗШ). Потім здобув освіту у Дубнівському культурно-освітньому училищі, хоча навчання перервала служба в Збройних Силах. П’ять років працював методистом музичного жанру Корецького районного будинку культури, керівником дитячих духових оркестрів Корецьких середніх шкіл №3 та №1.  У 1990 році його прийняли на посаду завідувача відділу радіоінформації  редакції районної  газети: спочатку «Жовтневих зір», а потім «Вістей Кореччини». А в 1997 році була створена Редакція Корецького районного радіомовлення, яку Ігор Радковський очолював до 2018 року.

Ігор Семенович – справжній фанат своєї справи. За стільки років роботи справді є що згадати. Пам’ятає, як у 1998 році вісім місяців сидів без зарплатні, або ж отримував замість неї ковбасу, тушкованку чи міндобриво. За професіоналізм та відданість справі пана Ігоря нагородили низкою відзнак: пам’ятною медаллю «10 років незалежності України», Почесною грамотою Державного комітету інформаційної політики, телебачення і радіомовлення України, Почесною грамотою Рівненської ОДА, Почесним знаком Національної спілки журналістів України, тричі відзначали почесними грамотами Рівненської обласної ради.

Упродовж 21 року 6 місяців роботи редакція отримувала тричі ліцензію на право мовлення по Першому каналі проводового мовлення (УР–1). Передачі виходили як вранці, так і в обід та вечірню пору. Їх мали змогу почути у майже всіх населених пунктах району кілька десятків тисяч жителів Кореччини, в оселях яких були радіоточки. За період роботи редакції Корецького районного радіомовлення з лютого 1997 року до липня 2018 року було створено та розповсюджено 2668 радіопередач тривалістю 1378 годин. Усі передачі районного радіомовлення були власного виробництва, велися виключно українською мовою та висвітлювали різні аспекти життя Кореччини.

У ефірі районного радіомовлення лунали передачі на будь-який смак, щось цікаве для себе тут міг знайти найвибагливіший слухач. Передачі «Новини Кореччини» та «Новини Кореччини за тиждень» інформували про події в районі, роботу державної влади та місцевого самоврядування, роботу  трудових колективів, громадських організацій, осередків політичних партій. У передачі «Таланти ріднокраю» звучали розповіді про мистецькі колективи району, їх керівників, аматорів сцени культустанов, репортажі про виставки, концерти, вистави, творчі звіти. «Сучасник» висвітлював проблеми життя людей, свої поради слухачам давали юристи, психологи, лікарі. Про минуле міста і району, історичних постатей, які побували на Кореччині, розповідала передача «Отчі пороги».  Музика й пісні місцевих композиторів, пісенно-музичні твори у виконанні аматорів сцени Кореччини, музичні вітання звучали в «Музичному вернісажі». У передачі «З народного джерела» лунали пісні та музика у виконанні місцевих фольклорних ансамблів, троїстих музик, окремих виконавців. «Веселка» розповідала про дошкільні, загальноосвітні та мистецькі заклади району, їх вихованців, юних поетів, співаків, музикантів, танцюристів, переможців предметних олімпіад та різноманітних конкурсів. Звучали пісні, музика, віршоване слово у виконанні дітей.

У «Зустрічах з цікавими людьми» мова йшла про творчість самодіяльних поетів, композиторів, художників, передавалися інтерв’ю з ними. А цікавих непересічних українців на своїй професійній ниві Ігор Семенович зустрів справді багато. Це і Микола Плав'юк (український політичний і громадський діяч в еміграції, останній Президент УНР в екзині, п'ятий Голова Організації українських націоналістів, визначний публіцист, співорганізатор та один з президентів Світового Конґресу Українців), і Леонід Кравчук (перший Президент України), і Володимир Литвин (відомий політик), і Ліна Костенко (легендарна українська письменниця) та багато інших незабутніх постатей як Кореччини, так і України.

З Миколою Плав'юком
З Миколою Плав'юком

 

Передачі районного радіомовлення також використовував штаб цивільної оборони для інформування населення про непередбачувані події, стихії, навчання.

Як розповідає Ігор Семенович, за кілька останніх років в районі було суттєво зменшено мережу проводового мовлення. Радіоточки  відключалися, ремонтувати їх не було чим та й кому (сьогодні у Корецькому вузлі електрозв’язку працює лише кілька працівників). Редакція кілька разів зверталася до влади з проханням виділити кошти на перехід районного  радіо на ефірне мовлення у FM-діапазоні. У 2014 році на замовлення районного радіомовлення були прораховані відповідні радіочастоти. На жаль, на придбання спеціального обладнання була необхідна значна сума грошей, яку в районі віднайти не вдалося. Тож два роки тому на зборах засновників було вирішено припинити діяльність редакції Корецького районного радіомовлення шляхом ліквідації.

Ганна СОЛОНІНКО


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Коментар
28/03/2024 Четвер
28.03.2024
27.03.2024
20:39