Коровайна магія Раїси Силіної

11 Січня 2020, 15:06
5030

У Новому Корці неперевершеною коровайницею є Раїса Силіна, вироби якої знані далеко за межами села і навіть за кордоном. Її роботи – справжні витвори мистецтва, здатні задовольнити найвибагливіший смак та стати окрасою будь-якого свята. Солодкими шедеврами з Нового Корця залюбки ласують не лише на Кореччині, а й у різних куточках України та світу. Неодноразово короваї відправлялися до Рівного, на Житомирщину та навіть у Німеччину, Польщу й Росію.

Раїса Силіна – дипломований кухар-кондитер. Після закінчення кулінарного училища молода спеціалістка 18 років працювала в кондитерському цеху, на оформленні тортів у ресторані «Ювілейний» (сучасний «Рікос»). А в дев’яностих роках потрапила під скорочення, тож лишилася вдома без роботи. І тоді до пані Раїси звернулася знайома з незвичною пропозицією – спекти коровай на весілля. Довго вагалася, але все ж погодилася. І недарма – весільний хліб вдався на славу.

«З того часу й випікаю короваї, – розповідає Раїса Андріївна. – Уже більше 20 років. У період весіль маю замовлення кожного тижня. Люди гарно відгукуються про мої короваї, замовляють не один раз. Дуже приємно бачити, що вони задоволені моєю роботою».

2

Процес випікання весільного хліба досить тривалий.

«Уся ця робота затягується на два дні: одного дня випікаю, наступного – прикрашаю. А загалом, щоб спекти триповерховий коровай, то потрібно годин шість. Бувало таке, що на одну неділю по кілька короваїв замовляли, але справлялася. Іноді невісточка прикрашати допомагає».

За давнім звичаєм, перед тим, як садити хліб у піч, Раїса Андріївна просить Бога, щоб короваї добрі вдавалися. Звісно, треба і настрій мати відповідний, спокій у душі.

«Як приступаю до замішування тіста, прошу в Господа благословення, у піч саджаю – хрещу. Так воно вже колись повелося, просили благословення у батьків, а тут я сама благословляю. Завжди тільки добрі свіжі продукти використовую: масло високої жирності, яйця тільки домашні, хіба взимку беру магазинні. Стараюся, щоб усе було смачненьке, солоденьке, щоб людям подобалося і смакувало».

Нині Раїса Силіна працює майстром виробничого навчання у Корецькому ВПУ-24. Уже п'ятнадцять років вона навчає діток кухарської справи, яку сама любить і володіє нею бездоганно. Окрім короваїв, жінка випікає калачі, обрядові хліби, шишки, торти. Свою майстерність пані Раїса неодноразово демонструвала на різних виставках, де високо оцінювали її кулінарний хист. У 2016 році її коровай зайняв перше місце на Святі хліба у Польщі, участь у якому взяли представники із двадцяти шести країн. Враховувалися смакові якості та оздоблення ручної роботи – усі квіточки, листочки, колосочки – усе було виліплене руками. Неодноразово з колегою Ольгою Мисюрою брала участь у різних кулінарних конкурсах, де дивували усіх своїми смачнючими стравами. А цьогоріч у червні короваї, шишки, калачі, випечені вмілими руками Раїси Андріївни, стали справжньою окрасою мистецької акції «Мистецтво одного села» у Рівному, де жителі Нового Корця презентували неймовірну колекцію мистецьких скарбів свого населеного пункту.

1

За традицією, пекти коровай може тільки жінка, щаслива у шлюбі. Адже цей хліб є символом добробуту і миру в домі. Тому так важливо, щоб його виготовляла добра господиня, любляча дружина і мати. Раїса Силіна – саме з таких. Разом із чоловіком Володимиром у щасливому подружжі прожили 40 років, виховали у любові двох синів-красенів Василя і Романа та тішаться чотирма внучатами: Софійкою, Андрійком, Матвійком й Олександром.

Кожен, хто хоч раз куштував солодощі пані Раїси, замовляє їх у неї знову й знову. Вони неймовірно смачні, вражають своєю красою, а головне – зроблені з любов’ю.

Ганна СОЛОНІНКО

Коментарі
11 Січня 2020, 17:47
Смакувала пані Раїси шедеври дуже смачні та вишукані!!!
12 Січня 2020, 15:10
Я з братом їхали на покрову на весілля в Білорусію,теж у пані Раїси замовляли коровай дуже був смачний і гарний
15 Січня 2020, 11:48
можна номер телефону
15 Січня 2020, 12:40
068 034 8578
Коментар
25/04/2024 Четвер
25.04.2024
24.04.2024