На Кореччині хочуть утворити дві територіальні громади

01 Лютого 2020, 15:13
2600

Засідання міжвідомчої районної робочої групи з підготовки пропозицій щодо формування адміністративно-територіального устрою відбулося у Корці 28 січня. У ньому взяли участь в.о. голови райдержадміністрації Володимир Кулик, голова районної ради Ігор Хоменчук,  міський голова Людмила Дмитрук, заступник голови РДА Олександр Сухий, заступник голови райради Віктор Дулюк, керуючий справами райради Василь Олашин, депутати районної та міської рад, керівники структурних підрозділів РДА, територіальних органів міністерств та відомств, сільські голови. Також на засіданні був присутній народний депутат України від 153 округу Роман Іванісов.


 

Як розповів Володимир Кулик, обласна держадміністрація здійснює підготовку перспективного плану Рівненщини згідно методики формування спроможних громад, затвердженої Кабінетом Міністрів України. У зв’язку з останніми змінами у області передбачається створення 46 громад. Облдержадміністрація пропонує створення Корецької ОТГ, співрозмірної із Корецьким районом. Відповідно площа Корецької громади становитиме 720 км2, чисельність населення – 32 939 чоловік, чисельність дітей шкільного віку – 4278, дітей дошкільного віку – 2004, загальний рівень спроможності – 4,2. Оскільки дана пропозиція викликала дискусії щодо створення одної громади на території Корецького району, виникла необхідність зібрати засідання районної робочої групи, щоб визначитися і дати відповідь облдержадміністрації, яка б найбільше відображала інтереси населення Кореччини.

– Також є перспективний план, згідно якого передбачалося створення двох ОТГ: Корецької і Великомежиріцької з центрами у Корці та Великих Межирічах відповідно, – зазначив Володимир Миколайович. – Члени обласної робочої групи розробляли дві моделі відповідно до перспективного плану. Якщо враховувати дві ОТГ, то Великомежиріцька матиме площу 191,7км2, населення – 8096, діти шкільного віку – 873, діти дошкільного віку – 433, загальний рівень спроможності – 3,5. Площа Корецької ОТГ становитиме 528,5 км2, населення – 24853, діти шкільного віку – 3405, діти дошкільного віку – 1571, загальний рівень спроможності – 4,2.

– Неодноразово ми чули думку сільських голів потенційної Великомежиріцької ОТГ, які представляють інтереси жителів сільських рад, про те, що вони хочуть мати свою Великомежиріцьку громаду. Я вважаю, що нам необхідно обов’язково дослухатися до їхньої думки. Ми повинні діяти виключно в правовому полі, відповідно законів України, – додав голова райради Ігор Хоменчук.   

Згідно цього перспективного плану, до складу Великомежиріцької ОТГ ввійдуть 7 сільських рад (Великомежиріцька, Щекичинська, Невірківська, Іванівська, Стовпинська, Світанівська, Самострілівська), до Корецької – 18 сільських (Коловертівська,Харалузька, Залізницька, Великоклецьківська, Устянська, Сторожівська, Веснянська, Морозівська, Річецька, Даничівська, Гвіздівська, Головницька, Новокорецька, Жадківська, Бриківська, Користівська, Крилівська та Сапожинська) та Корецька міська рада.


 

Особливості реформи децентралізації на Рівненщині та Кореччині зокрема окреслив експерт Центру розвитку громад, депутат районної ради Руслан Сивий:

– На сьогодні діє закон про добровільне об’єднання громад. Спочатку у перспективному плані Рівненщини передбачалося створення 45 громад, а в кінці листопада облдержадміністрацією було прийнято рішення про створення в області 72 ОТГ. 21 січня у Києві в  Міністерстві розвитку громад був представлений перспективний план Рівненської області. По Корецькому районі презентували дві громади. З боку Міністерства прозвучала єдина пропозиція – приєднання Коловертівської  громади до Великомежиріцької ОТГ, оскільки вона ближча до Великих Межиріч. А 24 січня на засіданні обласної робочої групи почули зовсім іншу, дещо несподівану думку – створення у області 46 громад. Для мене залишається незрозумілим, де взялася така цифра. У інших районах теж виникає низка питань.

Як розповів Руслан Петрович, згідно з методикою формування спроможних громад,  критеріями оцінки рівня спроможності є: чисельність населення ОТГ; чисельність дітей шкільного віку, які навчаються у школах, розташованих на території ОТГ; площа території ОТГ, індекс податкоспроможності бюджету громади; частка місцевих податків та зборів у власних доходах місцевих бюджетів за 2019 рік.

– Корецька і Великомежиріцька громади визнані як потенційно спроможні. Загальний рівень спроможності Корецької ОТГ – 4,2, Великомежиріцької – 3,5. Також відстань до центру громади має бути не більше 25 кілометрів, що теж є специфікою Корецького району. Якщо ми говоримо про Остріг чи Березне, там географічно центри знаходяться у центрі району, Корець – на окраїні. Відстань до Невіркова й Малої Совпи – 44 кілометри. У такому випадку знижується доступність жителів цих населених пунктів до послуг. Тому вважаю, що необхідне створення двох громад. Прикро, що за ці 5 років громади у Корецькому районі не створені, адже з розрахунку ми втратили 2 мільйони гривень на одну тисячу мешканців із субвенції. Втрачений час, втрачені гроші.

Також за словами Надії Баланчик, депутата від Самострілівської сільської ради, їхня громада, до якої входять села Самостріли й Городище, не згідна ввійти у склад Великомежиріцької ОТГ. Лише 1-2 % мешканців Городища за результатами проведеного опитування хотіли б увійти до Великомежиріцької ОТГ.

За підсумками засідання члени робочої групи шляхом поіменного голосування підтримали створення на Кореччині двох об’єднаних територіальних громад: Корецької та Великомежиріцької. Народний депутат Роман Іванісов запевнив, що за необхідності відстоюватиме рішення щодо створення двох ОТГ у Корецькому районі. 

Ганна СОЛОНІНКО

Читайте також: На Рівненщині обговорили перспективний план області

Коментар
26/04/2024 Четвер
25.04.2024