«Люди злякані з дитинства, тому й не лікують зуби вчасно через страх минулого», – лікар-стоматолог Андрій Бейлах

09 Лютого 2020, 13:30
10316

9 лютого вітання з нагоди професійного свята приймають фахівці однієї із провідних галузей медицини – стоматології. За даними різних наукових джерел карієс і хвороби ротової порожнини є найпоширенішими захворюваннями у всьому світі. Похід до стоматолога рано чи пізно очікує на кожного, тож завжди хочеться зустріти на шляху професіонала своєї справи. Без перебільшення одним із найвідоміших лікарів-стоматологів для корчан є Андрій Бейлах, якому довіряють і саме до нього радять звертатися рідним та знайомим у випадку потреби. А ще він вирізняється хорошим ставленням до людей і повагою до здоров’я – свого й чужого.

Андрій Бейлах народився і проживає у Корці та каже, що не планує залишати рідне місто. Одразу після закінчення Корецької ЗШ № 1 вступив до Львівського національного медичного університету імені Данила Галицького, де й здобув вищу освіту за спеціальністю «Стоматологія», потім ще два роки проходив інтернатуру. У 2003 прийнятий на посаду лікаря-стоматолога Корецької ЦРЛ, де працює й донині. Із 2017 року він – ще й районний стоматолог, тож, крім основних, у коло його обов’язків входить донесення до відома стоматологів Кореччини необхідної інформації та проведення перевірок.

Виріс він у сім’ї лікарів, тож не дивно, що й для себе обрав таку професію. З дитинства Андрій спостерігав, як працює його батько – знаний у місті лікар стоматполіклініки Дмитро Маркович Бейлах, хоча тепер з посмішкою зізнається, що свого часу острах перед цим фахом у нього теж був:

– У дитинстві стоматології боявся. Зараз діти намагаються хитрощами якось відтягнути похід до лікаря, з батьками домовитися, що я до цього дяді не піду, а я не міг схитрувати, адже вдома був батько-стоматолог. З дитинства у цьому всьому «варюсь». Тож так сталося, що й сам пішов по стопах батька.

У середньому за день лікар приймає до 15 хворих, а якщо ургентний, то викликають і у вихідні, однак говорить, що любить свою роботу й ніколи не пошкодував, що зробив такий вибір. За 16 років професійної діяльності до Андрія Дмитровича зверталося чимало людей різного віку, і кожен конкретний випадок – це особлива історія, яка вимагає індивідуального підходу.

– Лікуємо всіх, і дітей зокрема, – розповідає стоматолог, – хоча зараз є нарікання, що деякі лікарі сортують хворих. Не всі хочуть приймати дітей, бо вони себе ведуть погано, соціальних пацієнтів, пільговиків. Атовців намагаюся лікувати за свої кошти, бо вважаю, що вони частину здоров’я віддали для нашої країни. Я стільки не зробив, як вони, тому й хочеться по можливості хоч якось віддячити.

За словами пана Андрія, найпоширеніша помилка пацієнтів – це несвоєчасне звернення за медичною допомогою:

– Багато хто відтягує прийом до лікаря, напевно, через особливості колишньої стоматології. Скажімо, років 20 тому вона ще не була на такому рівні, як зараз, не було таких анестетиків, методик, технологій. Люди злякані з дитинства, тому й не лікують зуби вчасно через страх минулого. Також не всі батьки слідкують за гігієною ротової порожнини дітей, адже вже перші прорізані зуби потребують особливого догляду. Батьки повинні купляти щіточку, дитячу пасту, в ігровій формі заохочувати малечу слідкувати за зубками, чистити два рази вдень: вранці після сну перед їжею і ввечері після їжі перед сном. Якщо дитину змалку привчити до правильного чищення зубів, то в подальшому у неї не буде ніяких проблем. Люди повинні розуміти, що не варто запускати хворобу, адже це той випадок, коли краще вчитися на чужих помилках.

У 2016 році молодий лікар-стоматолог Корецької ЦРЛ був мобілізований до лав ЗСУ для участі в антитерористичній операції на сході України, зокрема для надання медичної допомоги бійцям АТО:

– Вперше мене мобілізували у четверту хвилю, потім у п’яту, але двічі у зв’язку із укомплектованістю повертали назад. З четвертої хвилі я вже був на ножах, толком і не працював, адже апаратуру потрібно було завезти, то назад привезти. І вже на шосту хвилю мене призвали знову. Був начальником медичної служби в одному із спецпідрозділів.

Крім низки подяк та грамот, пов’язаних із професійною діяльністю, Андрій Дмитрович минулого року був нагороджений ще й відзнакою «За заслуги перед Кореччиною».

Попри напружений робочий графік, чоловік знаходить час і для улюбленого заняття – спорту:

– Карате постійно займався із 8 класу, тренером був Олександр Добровольський. У 2005 році я став призером чемпіонату України, але пошкодив руку, тож був змушений карате залишити. Зараз займаюся боями без правил (ММА), але у поєдинках участі не беру. У Рівному відвідую приватну спортивну секцію, або ж тут, у Корецькій ДЮСШ, із хлопцями займаюся. Офіційно я не є тренером спортшколи, просто під час тренувань передаю свої знання старшій групі підлітків, це хлопці віком 15-20 років.

Також Андрій Бейлах входить до корецького спортивного клубу східних єдиноборств, силових видів спорту та оздоровчих систем «Атлант», який бере участь у чемпіонатах району, області та України з кіокушинкай-карате та ММА.

Попри постійну зайнятість і швидкий темп життя, Андрій Дмитрович не уявляє себе без найрідніших людей:

– Рідні, які залишилися, – це найголовніше у моєму житті. Батьки померли, але є сестра, уже дорослий син від першого шлюбу. Вони – найцінніше, що я маю, саме для них і заради них варто жити.

Ганна СОЛОНІНКО

2

 

 

Коментар
19/03/2024 Понеділок
18.03.2024
17.03.2024