Чим зайняти дошкільнят під час карантину: поради виховательки корецького дитсадочка

05 Квітня 2020, 12:31
2372

Карантин, який оголосили по всій Україні через новий коронавірус, значно ускладнив життя батькам. Оскільки дитсадки та школи закрили поки що до 24 квітня, дітей треба розважати вдома. Гуляти на вулиці можна і треба, втім, краще уникати скупчень людей, як-от на дитячих майданчиках.

Якщо школярі під час карантину хоч якийсь час зайняті навчанням і домашніми завданнями, то допитливі непосиди до 6 років можуть за лічені хвилини перетворити будинок в хаос, якщо їх енергію не звернути в потрібне русло.

Вихователь-методист Корецького ДНЗ (ясел-садка) №3 Раїса Юріївна Панченко пропонує декілька варіантів розваг, якими можна зацікавити дітей вдома.

Настільні ігри

Серед різноманіття настільних ігор можна обрати одну, яка відповідатиме віку дитини, її інтересам, кількості учасників тощо. Деякі розвивають логічне мислення, деякі несуть пізнавальну або розважальну функції. У будь-якому випадку, яку гру б не обрали, вона має всі шанси перетворити звичайний день у цікаву забаву.  .

З однієї сторони пазли теж можна віднести до настільних ігор, з іншої – вони настільки своєрідні, що варто виділити в окремий пункт. Під час карантину це ідеальний варіант для проведення часу вдома. Батьки можуть допомагати дітям збирати елементи в одну картину, або ж запропонувати дошкільнятам самим це зробити. Варто подбати, щоб пазли були різного рівня складності.

Заняття творчістю

В інтернеті можна знайти безліч онлайн-майстер-класів з хенд-мейду: аплікації, вишивки, виготовлення ляльок-мотанок, декупаж, вироби з паперу, тканини, глини та інших матеріалів, виготовлення домашнього мила і т. д.

Подобаються діткам ігри з солоним тістом.  Для його приготування знадобляться:1 склянка дрібної солі, 2 склянки борошна, півсклянки води, 5 ст. л. соняшникової олії, натуральний сік або гуаш (за бажанням).

У глибокій посудині змішайте сухі інгредієнти: сіль та борошно. Додайте соняшникової олії та налийте трохи води. Замісіть тісто. Щоб надати суміші певного кольору, обережно вмішай у неї морквяний (буряковий) сік або розведену у воді гуаш. За потреби, невеличкими порціями додавайте воду або муку, щоб регулювати в’язкість тіста. 


 

Запропонуйте малюку повторити малюнки по клітинках. Заняття корисне для розвитку дрібної моторики, підготовки руки до письма, розвитку окоміру, сенсорики.


 

Ігри з книгами

Візьміть якусь дитячу книжку з картинками. Уважно розгляньте картинки разом із малюком і придумайте історію, не пов’язану з тією, про яку написана книга. Кілька разів виконайте це разом, а потім дитина і сама долучиться до вигадування.

Інший варіант цієї гри, коли мама чи тато, не показуючи дитині картинку, розповідає, що на ній зображено і закриває книгу. А дитина повинна знайти цей малюнок, орієнтуючись за маминим описом. Потім помінятися ролями: описує дитина, шукають батьки.

Звичайно, необхідно читати дітям невеличкі оповідання або казки, обговорювати їх зміст, вчити напам’ять невеличкі віршики.

Розвиваючі ігри

Будуємо шалаш. Будиночки в дитинстві не будували тільки ледачі. Коли почнете споруджувати з дитиною будинок із табуреток, ковдр, подушок і коробок, самі того не помічаючи, повернетеся у дитинство!

Можна зав’язати малюкові очі шарфиком і давати у руки по черзі різні предмети: м’яку іграшку, м’яч, тарілку, зернятка, книгу тощо. Завдання дитини – вгадати на дотик, що у неї в руках. Ускладнити гру можна, якщо вгадувати речі по запаху або, наприклад, за смаком.

Загадково і заманливо показувати театр тіней на стінці при запаленій свічці. Тут включається фантазія і творчість. Але не варто обмежуватися лише пташками або гавкаючими собаками із рук. Можна вирізати разом із дитиною з паперу силуети героїв відомих казок та розіграти їх за ролями.

Добре запропонувати малюкові зібрати вдома різні предмети (це можуть бути деталі від конструктора, посуд, кошики, подушки, стільчик). Візьміть ударний інструмент (паличку для суші, ложку, барабанну паличку) та запропонуйте постукати й послухати звук кожного предмета, називаючи його. А наступним етапом буде розпізнати звук, не дивлячись на предмет, по якому стукає мама або тато. Це дуже захоплююче і корисно. Така вправа розвиває увагу, пам'ять, вдосконалює знання про навколишній світ і, звичайно ж, слух.

А ще можна залучити маленького помічника до приготування будь-якої страви. Дати спробувати всі або майже всі складові на смак, а потім разом покуштувати готову страву і обговорити, який же продукт проявив себе найяскравіше.

«Варіантів для веселого, цікавого і захоплюючого розвитку вдома просто мільйони. Вся навколишнє середовище – це привід для розвитку. І діти обов'язково візьмуть для себе все, що їм потрібно для пізнання світу, але ми, дорослі, можемо грамотно облаштувати і організувати цей простір, щоб діти розвивалися гармонійно, згідно зі своїми природними потребами», – підсумувала Раїса Юріївна.

Ганна СОЛОНІНКО

 

 

 

Коментар
28/03/2024 Четвер
28.03.2024
27.03.2024
20:39