«У світі доти існуватиме любов, доки люди писатимуть писанки», – майстриня-писанкарка

18 Квітня 2020, 13:50
«У світі доти існуватиме любов, доки люди писатимуть писанки», – майстриня-писанкарка 2309
«У світі доти існуватиме любов, доки люди писатимуть писанки», – майстриня-писанкарка

Таємниці писанкарства вдалося вивідати у Ганни Вознюк із Головниці. Дівчина перейняла це ремесло, відвідавши вишкіл «Великодня Веселка» у Тернополі, ще у шкільні роки. Нині Аня навчається на факультеті української філології РДГУ.

Як розповіла писанкарка, існує чотири види писанок. Це крапанки, дряпанки, крашанки та писанки.

«Кожен вид має свої особливості та правила виготовлення. Крашанки найпростіші у виготовленні. Раніше для їх приготування господині збирали лушпиння від цибулі та варили у ньому яйця. От і готово. Хоча і тут можна пофантазувати. Інколи для декору до яйця прикріплювали листочки із петрушки, смородини, які залишали на ньому білий відбиток. Нині є сила-силенна різних барвників. Та все ж колір можна добути із відварів трав, кори дерев, столового буряка, червоної капусти, шпинату, зеленого чаю, ягоди чорниці, кави», – пояснює майстриня.

Складніше виготовляти крапанки. Писачком (інструмент, який використовується при виготовленні писанок) на яйце наносяться воскові краплі, опісля яйце занурюється у світлу фарбу, знову ставляться цятки й занурюються у фарбу темнішого кольору. Коли на крапанці вже будуть цятки всіх бажаних кольорів, загальне тло вкривають темною фарбою. Віск знімається.


Дряпанки виготовляють майстрині, які не мають під рукою писачка. Спочатку яйце зафарбовують у темний колір, а згодом олівцем наносять орнамент та видряпується голкою, шилом чи цвяхом.

 Писанки – це найскладніший у виготовленні варіант кольорових яєць, адже потребує майстерності, терпіння та часу.

«Неабияку роль у виготовленні писанки відіграє кольорова гама. Кожен колір символізує щось. До прикладу, червоний символізує добро, радість життя, за церковною традицією цей колір є символом воскресіння, жертовності, небесного вогню. У блакитному уособлюється небо, повітря, вода, чистота та здоров’я. Символом безгрішного життя, чистоти, раю є білий колір. Зелений позначає воскресіння природи, надії життя. Багатоколірна писанка є символом родинного щастя, миру, добробуту», – пояснює дівчина.

Окрім кольору загадковою на писанці є символіка. Зазвичай на яйцях зображували сонце (символ єдності), хрест (символізує всесвіт, чотири пори року, чотири вітри), зорю (символ любові). Квіти малювали жінки, які не мали дітей. Тому старші люди радили розфарбовувати писанки квітами й дарувати дітям. Гілка-сосонка, дубовий листок, сварга, спіраль та багато іншого знаходило місце на великодній писанці.

 «Кожна цяточка, лінія, знак, символ – вони про щось говорять. Я коли пишу, то наче вписую у яйце все, про що думаю, мрію, бажаю. Одним словом – чаклую. Впевнена, у світі доти існуватиме любов, доки люди писатимуть писанки», – ділиться майстриня.

Займатися цією магією Ганна Вознюк чотири роки. Спочатку здавалося, що не зможе опанувати таке складне мистецтво. Але захопилася ним.


На Великдень у родині Вознюків звичайних писанок дуже мало, адже зазвичай Аня усі розфарбовує власноруч. На свято їх слід подарувати рідним. Не залишаються без незвичайного сюрпризу і похресники.

Іванна ГОТЛІБ

Коментар
28/03/2024 Четвер
28.03.2024
27.03.2024
20:39